Resep Puding OREO MILO WANNACRY yang Enak dan Kenyal

Advertisement
Popular Culinary - Resep Puding OREO MILO adalah Resep masakan indonesia praktis dan sederhana, Resep Puding Susu Oreo merupakan masakan nusantara sehari hari yang gampang dipraktekkan.



Resep kali ini yang kami akan bagikan dari Rahimah Ahmad Akhirudin via #MAHN.
Baca juga: Resep Pancake Pisang Simple dan Enak Rasanya
Bahan² yang diperlukan:
• 10 grm serbuk agar² (tak kisah jenama apa)
• 1 tin susu cair (400ml)
• Satu bungkus oreo
• Biskut oreo tadi korang patah²kan dua, nak bajet, patah 4 pun bolehhhh.
• 750ml air
• 150g gula
• 3/4 cawan milo

Cara Pembuatan Puding OREO MILO "WANNACRY"
  • Masak serbuk agar² dan air sehingga larut. Ikut sukatan air, kalau tak dia kurang maneh.
  • Kemudian, masukkan gula dan kacau hingga larut. Api tu sederhana je, rentung lak kang.
  • Lepas tu, masukkan susu cair dan kacau sebati hingga mendidih. Jangan lupa selawat dan doakan suami dan anak -anak
  • Bila dah sebatikan semua bahan² tadi, pisahkan menjadi 2 bahagian (adunan milo dan adunan putih)
  • Bahagian pertama, kita campurkan dengan milo dan kacau manja hingga sebati, jangan ada yang berketul-ketul. Kemudian pisahkan dua bahagian milo, satu bahagian untuk lapisan bawah, satu lagi untuk lapisan atas sekali.
  • Sekarang dah ready nak masuk acuan. Tuang manja bahagian pertama milo, kemudian tunggu keras sikit.
  • Kemudian tuang manja adunan putih pula (yang tiada campuran milo).
  • Sekarang taburkan oreo ikut kretiviti, pastikan tenggelam kebawah dalam adunan putih. lagi banyak oreo lagi mereciks.
  • Bila adunan putih dah keras sedikit, tuang bahagian milo yang kedua.
  • Sejukkan kejap dengan suhu bilik, kemudia boleh masuk peti sejuk bahagian bawah tau. kalau dak gigil gusi makan nanti. Dalam 1/2 jam boleh hidangkan dah. Nyumss nyumss.
Baca juga: Resep Ayam Pandan Sedap dan Mudah
Itulah resep Puding OREO MILO "WANNACRY" dari Popular-Culinary semoga resep ini bisa memberikan rasa yang enak dan nikmat. Puding OREO MILO "WANNACRY" sangat cocok disajikan di acara pesta keluarga ataupun pada saat-saat santai.

Rasanya yang kenyal membuat penikmat puding jadi ketagihan dan mau nambah lagi.